Skip to main content
CaliforniaTrustee Misconduct

Trustee Selling Trust Property in California: Authority, Duties, and Beneficiary Rights

Last updated October 9, 2026

The problem

A California trustee can usually sell trust property without beneficiary consent but must act solely for them. Self-dealing rules, remedies and deadlines.

Remedies that may apply

Related disputes

Frequently asked questions

Does a trustee need beneficiary approval to sell trust property in California?

Usually not. A trustee with authority under the trust instrument and Probate Code section 16226 may generally sell trust property without beneficiary consent, unless the instrument requires approval. The trustee must still act solely in the beneficiaries' interest under section 16002 and keep them reasonably informed under section 16060.

Do all heirs have to agree to sell property held in a trust?

Not as a general rule; the trust instrument and the nature of the trust control. While a revocable trust's settlor is alive, the settlor generally decides. After a trust is irrevocable, a trustee acting under the instrument and section 16226 generally does not need unanimous agreement, but must administer the trust solely in the beneficiaries' interest.

Can a trustee sell trust property to themselves or a family member?

A sale like that is self-dealing, the clearest kind of conflict under Probate Code section 16004(a), which bars dealing with trust property for the trustee's own profit or taking part in a transaction adverse to the beneficiary. Where the transaction is with a beneficiary and gives the trustee an advantage, section 16004(c) presumes a violation of fiduciary duty. The consequences depend on what the court finds.

What can a beneficiary do if a trustee sells trust property at below market value?

The beneficiary may petition the Superior Court under Probate Code section 17200 and seek remedies listed in section 16420, including redress by payment of money, an equitable lien or constructive trust, or removal. A trustee found to have breached the trust may be surcharged under section 16440(a), though the court may excuse a trustee who acted reasonably and in good faith under section 16440(b).

How long does a beneficiary have to challenge a trustee's sale of trust property?

Probate Code section 16460(a) gives three years, measured one of two ways. If a written account or report adequately disclosed the claim, the period runs from receipt of it; if none did, or none was received, it runs from when the beneficiary discovered or reasonably should have discovered the subject of the claim.

Is a trustee required to notify beneficiaries before selling trust property?

There is no universal advance-notice rule for every sale in the sections discussed here. Section 16060 requires the trustee to keep beneficiaries reasonably informed, section 16061 requires reporting requested information, and the trust instrument may add specific notice requirements. Whether a failure to notify was a breach depends on the circumstances and the instrument.

Can a trustee be removed for improperly selling trust property?

It is possible. Probate Code section 15642(b) includes breach of trust among the grounds for removal, and a beneficiary may petition under section 17200. Removal is a decision the court makes on the facts presented, not an automatic result.

What is the trustee's duty of loyalty when selling trust property?

Probate Code section 16002 requires the trustee to administer the trust solely in the interest of the beneficiaries. In a sale, that means seeking terms that benefit the trust rather than the trustee. Section 16004(a) reinforces this by barring the trustee from using trust property for personal profit or joining a transaction in which the trustee has an adverse interest.

Questions About a Trust or Estate Dispute?

Trust and probate disputes are personal, and often painful. Our attorney is here to listen to what's happening in your family and answer your questions in plain language. Call or send us a message.

Reviewed by Russell E. Griffith, Esq.

California Trusts & Estates Attorney

California State Bar No. 120564

Licensed in California Since 1985

California Western School of Law

Sources & authorities

  1. 01California Probate Code section 16226 — California Legislative Information
  2. 02California Probate Code section 16000 — California Legislative Information
  3. 03California Probate Code section 16002 — California Legislative Information
  4. 04California Probate Code section 16003 — California Legislative Information
  5. 05California Probate Code section 16004 — California Legislative Information
  6. 06California Probate Code section 16040 — California Legislative Information
  7. 07California Probate Code section 16060 — California Legislative Information
  8. 08California Probate Code section 16061 — California Legislative Information
  9. 09California Probate Code section 16062 — California Legislative Information
  10. 10California Probate Code section 16064 — California Legislative Information
  11. 11California Probate Code section 16420 — California Legislative Information
  12. 12California Probate Code section 16440 — California Legislative Information
  13. 13California Probate Code section 16460 — California Legislative Information
  14. 14California Probate Code section 17200 — California Legislative Information
  15. 15California Probate Code section 17206 — California Legislative Information
  16. 16California Probate Code section 15642 — California Legislative Information
  17. 17California Probate Code section 859 — California Legislative Information
  18. 18Judicial Branch of California (courts.ca.gov) — California Courts