Skip to main content
CaliforniaBeneficiary & Inheritance

Wrongful Disinheritance in California: What the Law Allows and When a Challenge Is Possible

Last updated October 9, 2026

In brief

California generally lets a person disinherit an heir. A challenge needs a legal ground, such as incapacity or undue influence, and must meet strict deadlines.

Related contests

Frequently asked questions

Can you specifically exclude someone in a will or trust?

Yes, a testator or settlor may generally exclude a person, and courts look to whether the document was validly made, not whether the exclusion was fair. An exclusion can be challenged on the same grounds as any other provision. In a will contest, the contestant carries the burden of proving those grounds under Probate Code section 8252.

Does a no-contest clause prevent me from challenging a will or trust?

Not necessarily. Under Probate Code section 21311(a), a no-contest clause applies to a direct contest only when the contest is brought without probable cause. It reaches property-ownership challenges and creditor's claims only when the clause expressly says so. A direct contest brought with probable cause, as section 21311(b) defines it, does not trigger the clause.

How long do I have to contest a trust in California?

That depends on whether and when the trustee served the notification required by Probate Code section 16061.7. A person served under section 16061.7(a)(1) cannot bring a contest more than 120 days after service, or 60 days after a copy of the trust terms is delivered within that 120-day period, whichever is later (Probate Code section 16061.8). The period does not run from the date of death.

What is undue influence and how does it apply to disinheritance?

Undue influence has the meaning Probate Code section 86 gives it, which adopts the definition in Welfare and Institutions Code section 15610.70. Probate Code section 21380 presumes fraud or undue influence for gifts to certain people, including the drafter of the instrument and some care custodians of dependent adults. It does not cover every gift to a caregiver or helper.

Can a person with dementia validly disinherit someone?

Possibly, because a dementia diagnosis does not by itself make a will invalid. Probate Code section 6100.5 tests capacity at the time the will is made. Whether the person met its elements at that moment is a factual question that depends on the evidence from that time.

Questions About a Trust or Estate Dispute?

Trust and probate disputes are personal, and often painful. Our attorney is here to listen to what's happening in your family and answer your questions in plain language. Call or send us a message.

Reviewed by Russell E. Griffith, Esq.

California Trusts & Estates Attorney

California State Bar No. 120564

Licensed in California Since 1985

California Western School of Law

Sources & authorities

  1. 01California Probate Code section 86 — California Legislative Information
  2. 02California Probate Code section 859 — California Legislative Information
  3. 03California Probate Code section 6100.5 — California Legislative Information
  4. 04California Probate Code section 8250 — California Legislative Information
  5. 05California Probate Code section 8252 — California Legislative Information
  6. 06California Probate Code section 8270 — California Legislative Information
  7. 07California Probate Code section 16061.7 — California Legislative Information
  8. 08California Probate Code section 16061.8 — California Legislative Information
  9. 09California Probate Code section 21311 — California Legislative Information
  10. 10California Probate Code section 21380 — California Legislative Information
  11. 11California Courts Self-Help Guide — California Courts Self-Help